Malzemeler:
9 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı baldo pirinç
2 diş sarımsak
250 gram dana kıyma
1 yemek kaşığı biber-domates karışık salça
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
Nar ekşisi
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
4-5 yemek kaşığı rendelenmiş domates
1 adet çubuk tarçın
Sosu için:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3-4 yemek kaşığı kaymaksız yoğurt
1 demet maydanoz
Yapılışı:
8 adet kuru soğanı soyup yıkayın ve çizik atarak kaynayan tuzlu suda 15 dakika haşlayın. Bir kâseye 1 su bardağı kadar pirinç koyun ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Ardından ayrı bir kâseye bir adet soğan ve 1 diş sarımsak rendeleyin. Dana kıymayı ve suyunu süzdüğünüz pirinci de ekleyin. 1 yemek kaşığı domates-biber salçası ilave edin. Tuz, karabiber, tatlı kırmızı toz biber, nar ekşisi ve zeytinyağı ekleyerek harcı iyice yoğurun. Haşlanan soğanları sudan alın ve yaprak yaprak ayırın. Ayırdığınız yapraklara harcı ekleyerek sarın. Sos tenceresine zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı domates-biber salçası ilave ederek kızdırın. Tencereye dizdiğiniz soğan sarmalarının üzerine; tuz, karabiber, tatlı kırmızı toz biber, nane, nar ekşisi ve ince ince doğranmış sarımsak ekleyin. Ardından domates rendesini ve sosu da ilave edin. Pişirmeden önce suyuna bir adet çubuk tarçın atın. Ağırlık için dolmaların üzerine bir tabak yerleştirin. Dolmaları suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra tercihe bağlı olarak maydanoz ve yoğurtla servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!